BIM

Kerssens Luchtbehandeling b.v. is BIM-ready!


Start BIM

Na een -in Nederland- aarzelende start is het BIM’men inmiddels niet meer weg te denken in de bouwwereld. Werd het eerder nog gezien als een last, weer een nieuw pakket wat je eigen gemaakt moest worden; tegenwoordig wordt optimaal gebruik gemaakt van de vele voordelen, waaronder de reductie van de kans op fouten (“faalkosten”), de optimale coördinatie tussen de verschillende keten-partners in de bouw, de uitstekende planningsmogelijkheden en het grafische aspect, waarmee een opdrachtgever al voordat de daadwerkelijke bouw begonnen is virtueel kan rondlopen in zijn nieuwe gebouw.


Installatiebranche

In de installatiebranche is het BIM’men nog later doorgedrongen, hier wordt nog altijd ontzettend veel getekend met Autocad, “plat” in 2D. Maar ook daarmee kan je prima meedoen in het BIM-proces; BIM staat immers voor “Building Information Modelling” oftewel “Bouw Informatie Model”, wat meer zegt over de samenwerking tussen de verschillende partijen die meewerken aan de bouw, de uitwisseling van informatie, dan over welk tekenpakket gebruikt wordt. Zo bestaat een Revit-model uit allemaal “families” welke ieder een schat aan informatie bevatten; van maatvoering, kleur, tot bestel- en handelsinformatie en zelfs beschikbare vrije ruimte om het onderdeel heen en levensduur/onderhoud van het artikel.


Uitwisseling

Omdat het uitwisselen van informatie het beste werkt als deze samengevoegd kan worden in 1 model, het “BIM-model”, is Autodesk Revit ontwikkeld. In de installatiebranche wordt volop met dit pakket gewerkt, ook Kerssens Luchtbehandeling heeft hiervoor de beschikking over 3 werkstations waarmee door de werkvoorbereiders volop deelgenomen wordt aan projecten welke volledig binnen Revit ontworpen zijn. Inmiddels zijn enkele grote projecten volledig met behulp van Revit voltooid, en wordt ook op dit moment gewerkt aan mooie Revit-projecten.


Werkzaamheden

Reeds sinds 2014 zijn wij al betrokken bij BIM-projecten, daarmee behoren wij tot de koplopers binnen de luchtbehandelingssector! Onze werkzaamheden binnen het “BIM”-men bestaan onder ander uit:

 • calculatie middels tekeningen uit het Revit-model
 • het aanpassen van kanaalwerk naar de LUKA-norm (via de LUKA-bibliotheek)
 • positioneren en bestellen van het kanaalwerk
 • revisie tekenwerk

 • Luka

  In Nederland dienen luchtbehandelingssystemen te voldoen aan de “LUKA”-richtlijnen. Om het ontwerp van de luchtbehandelingsinstallatie reeds te laten voldoen aan deze richtlijnen is door de LUKA, in samenwerking met Itannex en met hulp van Kerssens Luchtbehandeling b.v., de LUKA-bibliotheek samengesteld. Hierin zijn de families opgenomen van de, op Luka-richtlijnen afgestemde, ronde en rechthoekige kanalen. Door deze bibliotheek te gebruiken in uw projecten worden alle rechte kanaaldelen alsmede bochten, verlopen, splitsingen etc. voorzien van belangrijke kenmerken (parameters genoemd) voor een Luka-gecertificeerd luchtbehandelingssysteem. De in de bibliotheek opgenomen producteisen zijn genormaliseerde maatvoering, luchtdichtheid, plaatdikte en materiaalkwaliteiten van zowel kanalen inclusief flensaansluitingen als van de benodigde hulpstukken. Ook bevatten alle parametrische modellen een oppervlakte-berekening conform de Luka-methode. Tevens worden gewichten per product berekend. Al deze gegevens kunt u overnemen in uw materiaalstaat (Revit-schedule) welke gebruikt kunnen worden voor uw calculaties en bestekken. Alle componenten welke u in de Luka-bibliotheek vindt zijn tot slot voorzien van ETIM-kenmerken, waardoor u naast de maatvoering ook gewichten, vierkante meters en aantallen in een stuklijst kunt weergeven.

  U kunt de Luka-bibliotheek HIER vinden. In deze bibliotheek vindt u onder andere:

 • Ronde kanalen + hulpstukken Sendzimir verzinkt staal, aluminium en roestvast staal
 • Instortkanalen + hulpstukken Sendzimir verzinkt staal
 • Rechte kanalen + hulpstukken Sendzimir verzinkt staal
 • Ronde regelkleppen Sendzimir verzinkt staal, aluminium en roestvast staal

 • Informatie

  Wilt u meer informatie over de mogelijkheden die wij, Kerssens Luchtbehandeling b.v., u kunnen bieden op het gebied van BIM, neemt u dan contact met ons op middels de contactpagina op deze website.

  Our offices
  DOWNLOAD HIER DE NIEUWE LUKA-BIBLIOTHEEK
  Download