ZAANS MEDISCH CENTRUM (ZMC)

Kerssens Luchtbehandeling BV: gebruik van BIM bij nieuwbouw Zaans Medisch Centrum te Zaandam

BIM, er is al ontzettend veel over geroepen en geschreven; BIM is hot! Ieder bedrijf in de bouw- en installatiewereld is bekend met het verschijnsel BIM. De een ziet het als DE oplossing voor alle voorkomende problemen in een bouwproces, de ander ziet het vooral als een last waaraan helaas gehoor gegeven moet worden, omdat je anders niet meer meedoet.

BIM is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet gekoppeld aan het gebruik van een specifiek tekenpakket, maar BIM wil zeggen dat je alle informatie welke relevant is voor het bouwproces digitaal en centraal opslaat, zodat het beschikbaar is voor alle betrokken spelers van het project. Het grote voordeel van het toepassen van specialistische software zoals Revit is dat het volledige bouwwerk, inclusief alle installaties, voordat de bouw daadwerkelijk begint al virtueel gebouwd wordt; alle “clashes” tussen de verschillende bouwdelen en installaties komen hier al naar voren, en kunnen opgelost worden voordat de eerste paal de grond in gaat.

Kerssens Luchtbehandeling b.v. is al enige tijd BIM-ready. Dat wil zeggen; de Revit-software is voorhanden en de werkvoorbereiders zijn opgeleid deze software te gebruiken.

Het project Zaans Medisch Centrum te Zaandam is volledig in BIM ontworpen. Ook alle luchtinstallaties, bestaande uit onder meer ruim 20.000 m2 rechthoekig en bijna 13.000 meter rond kanaalwerk, zijn door BAM Bouw en Techniek middels Revit in 3D ingetekend. Een veel gezien nadeel hieraan is dat Revit weliswaar de mogelijkheid biedt om luchtbehandelingsinstallaties te tekenen, maar dat deze kanaalstukken en vooral vormstukken niet altijd voldoen aan wat de Luka voorschrijft (Revit is immers software uit de Autodesk stal, en komt uit Amerika overgewaaid).

Kerssens Luchtbehandeling b.v. zorgt er, samen met BAM Bouw en Techniek, voor dat alle benodigde kanalen en hulpstukken WEL voldoen aan de Luka-eisen, mede door gebruik van de Luka BIM-bibliotheek. De werkvoorbereiders van Kerssens zorgen voor een vloeiende overgang van 3D-model naar de kanalenproductie, en maken direct per bouwdeel de montagetekeningen. Ze stemmen dagelijks alle leveringen en de planning voor de montage af met BAM Bouw en Techniek om zoveel mogelijk gehoor te geven aan de bouwplanning. Want die planning is een belangrijk onderdeel van de BIM-methodiek; alle divisies zijn strak op elkaar afgestemd, als er 1 divisie uitloopt heeft dit direct gevolgen voor elke andere divisie welke hier achteraan komt. Hierom wordt gebruik gemaakt van een LEAN-planning; alle divisies hebben zelf kunnen opgeven hoeveel tijd zij per bouwdeel/verdieping nodig hebben, dit is samengevoegd tot een grote projectplanning, welke wekelijks d.m.v. een lean-sessie met alle divisies wordt bijgewerkt waar nodig.

De monteurs van Kerssens Luchtbehandeling b.v. zorgen ervoor dat de montage van het gehele luchtbehandelingssysteem geschiedt conform de geldende Luka-kwaliteitseisen. Uiteraard is zoals het bestek voorschrijft al het toegepaste kanaalwerk luchtdicht conform Luka-klasse C, wat tevens aangetoond wordt door diverse kanaalstukken te onderwerpen aan een afpersproef.

Op deze manier levert Kerssens Luchtbehandeling b.v. een hoogwaardig kanalensysteem op wat voldoet aan alle gestelde eisen, en wat meehelpt aan het doel een zo hoog mogelijk comfort te realiseren bij een zo gering mogelijk energiegebruik.

    Kenmerken:

  • Totaal oppervlak ca. 39.000 m2
  • Coördinatie transport (met het programma illips)
  • Leanplanning/overleg
  • 21.000 m² rechthoekig gegalvaniseerd kanaalwerk
  • 12.800 m¹ rond gegalvaniseerd kanaalwerk ≤ Ø315
  • 300 m² rond gegalvaniseerd kanaalwerk ˃Ø355
  • Het leveren en monteren van rechth. en rond PVC kanaalwerk
  • Het bestellen, transporteren monteren van diverse componenten, waaronder appendages en roosters
Zie publicatie LUKA

 

Locatie: Zaandam
Opdrachtgever: Bam Techniek - Grote projecten
Jaar: 2015 - 2017