SCHIPHOL - TIJDELIJKE VERTREKHAL

Kerssens Luchtbehandeling is eind 2016 door Engie gevraagd mee te denken in de realisatie van een luchtbehandelingsinstallatie t.b.v. een nieuw te plaatsen, tijdelijke vertrekhal op Schiphol. Vanwege de elk jaar toenemende drukte op Schiphol, grotendeels door reizigers binnen de Schengenlanden, was de realisatie van deze hal meer noodzaak dan wens geworden; de verwachting is dat jaarlijks zo’n 2 miljoen passagiers gebruik zullen gaan maken van deze hal, speciaal voor reizigers binnen de Schengenlanden.

De moeilijkheid van het project lag vooral bij de montage van de (ronde) luchtkanalen in stalen buizenframes, de zeer korte realisatietijd van het project, en het feit dat het gehele dak, na montage van de installaties, in een keer in zijn geheel omhoog gebracht moest worden; de gemonteerde luchtkanalen mogen namelijk absoluut niet geknikt worden.

Na diverse besprekingen tussen Engie, Kerssens Luchtbehandeling b.v. en de bouwer van de hal is een ontwerp van de luchtbehandelingsinstallaties gerealiseerd wat in deze korte periode gemonteerd kon worden, en tevens voldoet aan alle gestelde eisen.

De eerste levering van kanaalwerk vond plaats op 28 november 2016, en de gehele dakconstructie inclusief gemonteerde luchtbehandelingsinstallatie is al op donderdag 8 december 2016 omhoog gebracht. Een enorme operatie, aangezien het dak maar liefst 120 meter lang en ruim 30 meter breed is.

Na het omhoog brengen van het dak is de luchtbehandelingsinstallatie in de hal verder afgemonteerd, en zijn ook de overige aangrenzende ruimtes (technische ruimtes, corridor, security, toiletgroepen) voorzien van de ontworpen luchtbehandelingsinstallatie. Op 3 april 2017 is de tijdelijke vertrekhal feestelijk geopend; net op tijd voor de drukte van de meivakantie.

De nieuwe tijdelijke vertrekhal is, zoals de naam al doet vermoeden, slechts een tijdelijke oplossing; in 2019 hoopt Schiphol een hele nieuwe pier in gebruik te kunnen nemen, en in 2023 zelfs een geheel nieuwe terminal. Projecten waar Kerssens Luchtbehandeling b.v., met al haar ervaring met projecten binnen Schiphol, zeker een rol in hoopt te gaan spelen.

Video: Klik hier

  Kenmerken:

 • Nieuwbouw, zeer korte realisatietijd van 3 maanden
 • 600 m² rechthoekig gegalvaniseerd kanaalwerk
 • 1.800 m² groot rond gegalvaniseerd kanaalwerk
 • 350 m² klein rond gegalvaniseerd kanaalwerk
 • 100 m² uitwendige thermische isolatie “Rockwool”
 • 250 m² buitendakse isolatie met aluminium “Stuco” Beplating
 • 100 m² uitwendige dampdichte isolatie “Armaflex”
 • Het monteren van diverse componenten, waaronder appendages, roosters (incl. het transport

  Complex werk:

 • Montage in frame, wat over gehele lengte (120meter!) in 1x omhoog ging na montage installaties
 • Zeer korte realisatietijd

 

Locatie: Schiphol
Opdrachtgever: Engie
Jaar: 2016 - 2017